De website Nieuwe Cultuur wil helpen om onze cultuur verder te dragen, verder dan waar we vandaag staan. Het wil een nieuwe horizon creëren, een vergezicht maken. Niet zozeer om die horizon te verwezenlijken, maar iets om naar uit te kijken, om ons naartoe te bewegen.

Cultuur verandert. Het is een stroom die met bochten naar beneden komt. In een groot meer stroomt het water van de bergen. In rivieren gedragen naar de zee. Het water zit in ons, wij zijn water. Om ons heen, overal. Cultuur is wat wij voortbrengen en wat ons brengt.

Cultuur verwijst naar het patroon van menselijke activiteit en de symbolische structuren die deze activiteit betekenis geven (bron).

Hoe verandert cultuur? Hoe buigt dat ene stroompje verder af, dat het breder wordt en meer water draagt. Hoe kan dit water het andere water aanvullen en zo de rivier anders vullen.

Cultuur is heel veel. Het is wat wij eten, hoe we praten, wat we delen. Cultuur is wat we doen en hoe we dat doen. Het is de laag op wat we van nature weten naar hoe we samenleven.

Cultuur bepaalt de politiek

Zo is economie ook cultuur. En zo wordt het ook politiek. Wat politiek is, wordt bepaalt door de cultuur. Zo kun je iets als politiek zien, of niet. Dat is dus cultureel bepaald. Als samenleving bepalen we of iets politiek is of hoe we anders naar iets kijken.

Om iets te veranderen heb je geen politiek nodig, maar je moet het soms wel politiek maken. Dat wil zeggen, je maakt het conflict tussen een of meerdere belangen publiek. Dus je zorgt ervoor dat er debat is over dit onderwerp, dat er iets te beslissen valt.

Politiek is de wijze waarop in een samenleving de belangentegenstellingen van groepen en individuen tot hun recht komen. Waar de scheidslijn loopt tussen het politieke en (…) het sociale is een vraag waar veel verschil van mening over bestaat. (bron).

Wat dus politiek is wordt bepaalt door de cultuur van de mensen. Wat cultuur is wordt weer bepaalt door wat hoe wij vorm geven aan hoe wij samenleven. Hoe wij samenleven wordt mede bepaald door de politiek. Zo is cultuur ook politiek en de politiek cultuur.

Een nieuwe cultuur

Om ergens te beginnen kan je maar beter niet met de politiek bezighouden. De politiek heeft zo ook weer zijn eigen cultuur. Een van macht en machtsspellen. Die politieke cultuur van onze parlementaire democratie is niet echt een cultuur die uit is op verandering, maar bestaat vooral om zichzelf in stand te houden.

Dat is eigen aan macht. Want macht wil zichzelf in stand houden, om zichzelf uit te breiden. Niemand in de politiek die zijn eigen macht wil opheffen. Men wil die macht vooral in stand houden.

Daarom kan je maar beter met cultuur beginnen. Dat is een wat langere weg. Maar cultuur verander je niet makkelijk. Maar wel makkelijker dan politiek. Want om cultuur te veranderen, begin je in je eigen relaties met de ander. Zo verander je een samenleving; door zelf die verandering te belichamen. Niet door je op iets externs te richten, maar door je op je cultuur te richten. Door je te richten hoe jij je verhoudt tot de ander.

Daarover gaat Nieuwe Cultuur. Over: hoe kunnen we anders kijken naar hoe wij ons verhouden tot de ander.